Uutta J.K. Rowlingilta - salanimellä!

J.K. Rowlingin edellisestä kirjasta Paikka vapaana ei ole kulunut kauaakaan, ja jo nyt lehdissä otsikoidaan kirjailijan uudesta tuotoksesta. Ainoa vain, että tämä uusi kirjapas on ilmestynyt jo huhtikuussa. Kirjan nimi on The Cuckoo's Calling ja se julkaistiin salanimellä Robert Galbraith. Rowling on huhujen alettua myöntänyt Galbraithin nimimerkikseen ja kertoo, että olisi toivonut salaisuuden säilyvän vielä vähän pidempään, sillä kirjoittaminen on ollut helpompaa ilman lukijoiden ja median asettamia ennakko-odotuksia ja paineita.

Luonnollisesti tällainen paljastus on nostanut heti ihmisten kiinnostusta kirjaa kohtaan. The Cuckoo's Calling on rikosromaani, mikä sinänsä ei vielä saa minua innostumaan - totuuden nimissä on sanottava, että ilman tätä mediapaljastusta en välttämättä olisi koskaan kuullut tästä kirjasta, saati lukenut sitä. Rikosjännärit vain eivät kuulu ylimpiin suosikkeihini: osittain siksi, etten millään malttaisi lukea niistä alkua, haluaisin vain suoraan hypätä loppuun selvittämään, kuka oli kaiken takana, kröh kröh..

Mutta tämä on Rowlingin kirja. Oli kuinka turhamaista hyvänsä valita lukemisensa kirjailijan eikä itse kirjan vuoksi, niin saatanpa silti hyvinkin päätyä tutustumaan tähän joskus, etenkin jos aikanaan ilmestyisi myös suomennos. Vaikka Harry Pottereille ei löydykään voittajaa, niin Paikka vapaana oli kiinnostavaa luettavaa, vaikkei sekään langennut aivan tavanomaiselle tottumusalueelleni. Olisin siis valmis antamaan myös The Cuckoo's Callingille mahdollisuuden.

Rikosetsivä Cormoran Striken tutkimuksia on ilmeisesti tarkoitus seurata useammankin kirjan ajan. The Cuckoo's Callingin kuvaus löytyy muun muassa Goodreads-sivustolta, jossa kirjaa on ehditty ylistää kevään mittaan paljonkin:

"A brilliant debut mystery in a classic vein: Detective Cormoran Strike investigates a supermodel's suicide. After losing his leg to a land mine in Afghanistan, Cormoran Strike is barely scraping by as a private investigator. Strike is down to one client, and creditors are calling. He has also just broken up with his longtime girlfriend and is living in his office.

Then John Bristow walks through his door with an amazing story: His sister, the legendary supermodel Lula Landry, known to her friends as the Cuckoo, famously fell to her death a few months earlier. The police ruled it a suicide, but John refuses to believe that. The case plunges Strike into the world of multimillionaire beauties, rock-star boyfriends, and desperate designers, and it introduces him to every variety of pleasure, enticement, seduction, and delusion known to man.

You may think you know detectives, but you've never met one quite like Strike. You may think you know about the wealthy and famous, but you've never seen them under an investigation like this."


Muita kiinnostuneita? Herättikö uutisointi teissä innostuksen pilkahduksen, kun jo näin pian on mahdollisuus päästä nauttimaan Rowlingin kynänjäljestä? Tai onko joku jopa tuurilla ehtinyt lukea tämän ennen suurta mediapaljastusta? Suomessa kirja ei varmaan tätä ennen ollut kovinkaan paljoa näkösällä.

19 kommenttia:

 1. Kyllähän tää oli odotettavissa, että Row jonain päivänä julkaisee toisella nimellä kirjan, muttei ehkä ekana olisi tullut mieleen että rikosromaanin.

  Mä en myöskään pahemmin piittaa jännäreistä, mutta kyllä se kirjailija vaan kummasti vetää puoleensa! Pitää katsoa josko kotiuttaisin tämän jossain välissä. Kiirettä on turha pitää koska The Cual Vacancykin lojuu edelleen puoliksi lukemattomana hyllyssä :D Ja eiköhän tämä nyt suomeksikin sitten ilmesty... Joulumarkkinoille heti varmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep jep, kyllä kääntäjien luulisi tarttuvan tilaisuuteensa, kun on myyvä nimi kyseessä.. :D Näin karusti sanottuna. Tykkäisin kyllä, jos Row palaisi fantasian (mielellään Potter-universumin) pariin, mutta kyllä sekin varmasti vielä tapahtuu!

   Poista
 2. Kävin aamulla Amazon.comissa heti kun sain tietää kirjasta. Se oli siinä vaiheessa jo alkanut nousta uutisen vuoksi Best Seller -listalla ylöspäin ja noin 15 minuuttia sitten kun tarkistin, kirja oli ykkössijalla. Harmittaa hieman, ettei salaisuus säilynyt pidempään. Olisi kirja saanut pärjätä omilla meriiteillään, ilman kirjailijan nimen luomia odotuksia ja ennakkoasenteita. Uskon, että Rowling vilpittömästi niin toivoi itsekin, vaikka huhut myyntikikasta on jo alkaneet levitä.

  Tosin, silloin en mahdollisesti olisi kuullut siitä ennen kuin vuoden parin päästä ja olen päättänyt seurata Rowlingin kirjallista uraa mihin se sitten viekin. Ostin siis kirjan aamulla ekirjana, luen kun ehdin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ristiriitainen juttu tosiaan. Kyllä uskon itsekin, että Rowling oikeasti toivoi salaisuuden vielä säilyvän. Hänellä on jo rahaakin niin paljon, että kaipa se kirjoittelu tapahtuu ennemminkin ilon kuin rahan tahkoamisen takia.. :) Kustantamoista sitten tiedä, millainen politiikka siellä on ollut, mutta onneksi kirja ehti näemmä keväällä kerätä jo enemmänkin arvosteluja, jotka ainakin ovat kirjailijariippumattomia.

   Mutta sitten tosiaan tuo sama, että jos salaisuus olisi säilynyt, niin siitä ei itsekään tietäisi.. :D Minuakin kiinnostaa Rowlingin kirjallinen ura, hän on kuitenkin Potterien avulla muuttanut elämääni aika merkittävästi.

   Poista
 3. Minulla on kauhean ristiriitainen olo, koska en varmasti olisi koskaan kuullut saatikka lisännyt kirjaa lukulistalle jos tämä ei olisi Rowlinging kirja. Mutta koska olen nyt rehellisesti Rowlingin kirjojen lukija, aion tämänkin lukea.

  Rikoskirjoista tykkään, vaikka luenkin niitä aika vähän. Ehkä Rowlingin ansiosta taas luen yhden rikoskirjan :D

  Mielestäni on kiinnostavaa, että Rowling kirjoittaa kirjoja fantasia-genren ulkopuolelta, mutta olisi myös hauskaa lukea jotain muuta fantasiaa häneltä. Vai onkohan hän jo vuodattanut kaikki fantasian saralta päästää Pottereihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluan uskoa, että Rowling palaa vielä aikanaan fantasian pariin. :) Välissä on totta kai hyvä kokeilla jotain muutakin, mutta ennen kaikkea haluaisin lukea vielä joskus uutta Potter-universumista. Ei samoista päähenkilöistä, ei ehkä edes näiden lapsista, mutta kuitenkin jotain missä samaa maailmaa ja taikuutta on hyödynnetty.

   Poista
 4. En olisi varmaan kuullut koko kirjasta ilman todellisen kirjoittajan paljastumista. Tykkään aina välillä lukea rikoskirjoja, mutta tämän tilasin itselleni ihan puhtaasti Rowlingin vuoksi. Aion siis todellakin lukea kirjan, sillä seuraan Rowlingin Pottereiden jälkeisiä tuotoksia mielenkiinnolla.

  Minä olen ollut ihan tyytyväinen siihen, että Rowling on kirjoittanut muuta kuin fantasiaa. Kyllähän Paikkaa vapaanakin verrattiin heti Pottereihin, vaikka genre oli eri, mutta luulisin, että vertailu olisi vielä vahvempaa, jos Rowling olisi pysytellyt fantasiassa. Luen mielelläni muutaman ei-fantasiakirjan Rowlingilta, ja ehkä näiden myötä Rowling vakuuttaa ihmiset siitä, että osaa kirjoittaa muutakin kuin Pottereita. Sitten joskus muutaman vuoden ja muutaman realistisemman kirjan jälkeen hänen on ehkä helpompi palata fantasiaan. Tuskin Rowling fantasiaa kokonaan on unohtanut, sillä kyllähän Potterit todistavat, että hänellä on hyvä mielikuvitus ja tuskin häneltä ideat fantasian suhteenkaan ovat loppuneet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuokin, Paikka vapaana kyllä iski (vaikkakin eri tavalla kuin Potterit), joten ei ratkaisu kirjoittaa muutakin ole varmastikaan yhtään huono. :)

   Poista
 5. Itse en jaksa rikosromaaneja lukea ellei niissä oo ihan kauheena romantiikkaa, joten taitaa jäädä väliin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, niin ne maut vain vaihtelevat, minä kun en erityisemmin kaipaa kirjoilta romantiikkaa (vaikka yliluonnollista romantiikkaa onkin tullut luettua paljonkin). En kyllä tiedä mikä tekisi rikosromaaneista sellaista, että ne olisivat enemmän minua varten. Muutamia ihan hyviä olen kyllä lukenut, mutta jos joku käskisi luetella lempigenrejä, niin rikoskirjallisuus ei kyllä löytyisi siltä listalta. :D Toisaalta siinä voi olla sekin, etten ole vielä löytänyt niiden viehätystä, kun olen niitä vähän karsastanut..

   Poista
 6. Tämä on kyllä mielenkiintoinen uutinen! Rowling teki Kingit! =D Tai onhan moni muukin tunnettu nimi käyttänyt hyväkseen tätä keinoa, mutta jostain syystä meikäläiselle tulee ensimmäisenä Stephen King mieleen. =D Toisaalta, se tuntuu hieman oudolta, että tämä "whatever"kirjailijan teos on myyntilistalla jossain ties missä, ja kappas, heti kun paljastuu, että kirjan takana onkin joku todella tunnettu, niin johan kohta heiluvat kärkipaikat. Aivan niin kuin kirja paranisi kertaheitolla "no mutta kun se on kirjoittanut se ja se. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäsin itsekin myyntiä ostamalla kirjan paljastuksen jälkeen, mutta en usko sen erityisemmin parantuneen (tai huonontuneen, kuten on jo joidenkin mielipiteitä nähty) kun siihen yhdistettiin Rowlingin nimi. Se vain tuli tietoisuuteen. Jos olisin King-fani, olisin varmaankin toiminut samoin :)

   Poista
  2. Jep, onhan se ihan ymmärrettävää toimintaa. :) Rowlingilla on kuitenkin laaja lukijakunta, ja kun tutulta kirjailijalta sitten selviää jo olevan uusi kirja ulkona, niin innostuuhan siinä moni.

   Poista
 7. Minulla on aika samanlaiset ajatukset kuin sinulla. Jännäreistä en kauheasti tykkää, mutta koska se on Rowlingin kirjoittama, niin ehkä se tulee joskus luettua ihan uteliaisuudesta.

  VastaaPoista
 8. Se vain on niin, että ei ihminen kiinnostu siitä mistä ei tiedä yhtä helposti, kuin siitä minkä on havainnut hyväksi. On täysin ymmärrettävää, että paljastumisen jälkeen kirjan myynti nousi räjähdysmäisesti. Otetaampa suomalainen esimerkki. Jos Tuomas Holopainen työstää salanimellä elokuva/instrumentaali tyylisen albumin, ei sitä juuri noteerata suuresti. Kun teos paljastuu Holopaisen tekemäksi niin silloin media huomio lisääntyy ja levyn myynti nousee ja radiokanavatkin saattavat soittaa kappaleita. Ihan sama on muussa taiteessa. Kun kuullaan etä tuolin onkin suunnitellut Eero Aarnio, kummasti se kiinnostus vain lisääntyy.

  Toivottavasti kirjasta saadaan myös suomennos ja hieman huolellisemmin tehtynä kuin Paikka Vapaana kirjan.

  Rowling kaiketi halusi nähdä miten hänen teksteihinsä suhtaudutaan, kun ei tiedetä hänen kirjoittaneen niitä. Guardianin perustelut epäilylle eivät vain ole riittävän uskottavia. Olihan ensimmäinen Potter Rowlingin esikoisteos (tietääkseni) ja pirunloistava olikin. Ja miksi kirja oli niin erinomainen johtuu myös loistavasta suomennoksesta.

  Ihan normaali seuraus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ihan totta, esimerkkeineen päivineen. Ja voisipa melkein luulla, että itse kullekin nimekkäämmälle kirjailijalle iskee välillä se tunne, että tahtoisi saada palautetta nimenomaan sen kirjan ja vain kirjan pohjalta, ei ennakko-odotusten ja oman nimensä perusteella. (:

   Poista
 9. Kyllä ne jännärit on hyviä jos on hyvin kirjoitettu. Kannattaa tutustua Ilkka Remeksen tuotantoon jos hänen kirjansa eivät ole tuttuja. En itsekään ole hirveän kiinnostunut KGB ja supo sun ympäristä aktivisti jutuista, mutta Remes vain osaa hommansa. Haluaisin nähdä jokupäivä Remeksen Piraatit nuortenkirjasta tehtävän elokuvan.

  VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita! :)