Eowyn Ivey - Lumilapsi

"1920-luvun Alaska on julma paikka asua ja elää. Sen tietävät Jack ja Mabel, lapsettomuuttaan sureva uudisasukaspariskunta. He ovat ajautumassa erilleen - Jack raataa maatilalla perheen elatuksen eteen ja Mabel taistelee yksinäisyyttä ja epätoivoa vastaan. Kun ensilumi pitkän ja kylmän syksyn jälkeen sataa, hetkellinen ilo ja toivo saa heidät rakentamaan lumesta lapsen. Mutta aamulla lumilapsi on poissa.

Pariskunnan pihapiirissä alkaa liikkua pieni tyttö, metsän lapsi. Hän kutsuu itseään Fainaksi. Tyttö elää yksin keskellä Alaskan villiä luontoa ja metsästää rinnallaan punainen kettu. Pikkuhiljaa Jack ja Mabel oppivat ymmärtämään Fainaa ja alkavat rakastaa tätä kuin omaa lastaan. Mutta kesyttömässä Alaskassa mikään ei ole sitä miltä näyttää. Totuus Fainasta muuttaa lopulta heidät kaikki."

bazarforlag.fi

Mabel ja Jack elävät Alaskan jylhissä maisemissa uudisasukkaina. Vaikka muuton Alaskaan oli tarkoitus toimia uutena alkuna, suru heidän kuolleena syntyneestä lapsestaan ja rankat elinolosuhteet työntävät Mabelia ja Jackia hitaasti mutta varmasti erilleen - kunnes ensilumi sataa ja kaikki muuttuu. 

En tiennyt lainkaan mitä odottaa tähän kirjaan tarttuessani. Takakansikaan ei juuri auttanut viitoittamaan tietä, joten pieni epävarmuus siivitti koko lukukokemustani. Odottaako jotain maagista? Tragediaa? Vai kenties lisää salaperäisyyttä? Jälkikäteen olen sitä mieltä, että kirja tarjosi pieninä annoksina näistä jokaista. 

Faina on mystisyyden verhoon piiloutuva hahmo - onko hän oikea vai ei? Onko hän syntynyt Mabelin ja Jackin syvästä kaipuusta vai kätkeytyykö pikkutytön tarinan taustalle muutakin? Näitä kysymyksiä lukija joutuu pyörittelemään mielessään pidempäänkin, ennen kuin vastauksia tarjotaan - ja ehkä vielä senkin jälkeen..

Tarina hahmoineen oli karulla tavalla kaunis, mutta loppu jätti minut hieman kylmäksi. Ehkä muutoin koko kirjan läpi jatkuvaan maagisuuteen tuli liian suuri särö, tai sitten olisin vain toivonut kaiken päättyvän eri tavalla. En osaa sanoa. 

Tämä on muuten hirvittävän vaikea kirja arvioida. Se herätti kyllä ajatuksia ja tunteita - mutta tarkalleen ottaen millaisia?

Arvosana: ***

7 kommenttia:

 1. Kiinnostava kirja, oli aikomus lukea tämä tuoreeltaan, mutta jäi sitten; luen kyllä joskus. Mielenkiintoista lukea hieman erilaisia ajatuksia kirjasta, tätä on niin paljon ylistetty. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin olen huomannut, että tälle kirjalle on riittänyt ylistäjiä. :) Hirveän vaikean arvioitavan tästä teki ehkä juuri se, että vaikka jonkunlaisia tunteita heräsi, niin ei kuitenkaan mitään niin syvällistä tai voimallista, että kirjan lukeminen olisi tuntunut suurelta elämykseltä. Ehkä sitten vain liikuskeltiin liian kaukana omilta tottumusalueilta.

   Poista
 2. Minäkin luin tämän vasta ja koin aika samalla lailla, että ihan kaunis jne. mutta jotain jäin kaipaamaan ja loppu oli kyllä mielestäni aika makeakin omaan makuuni. Vähän tietyllä tapaa jäi kevyeksi, vaikka toisaalta hyvä kyvyeksi!

  VastaaPoista
 3. Sinulle on haaste blogissani :)
  http://noannankirjat.blogspot.fi/2014/04/11-kysymyksen-haaste.html

  VastaaPoista
 4. Blogissani olisi haaste sinulle. Toivottavasti ehdit vastailla :)
  Ja pahoittelut, en huomannut Noannan haastaneen sinut myös :D

  VastaaPoista
 5. Luin Lumilapsen keväällä ja pidin, mutta jotenkin silti emmin. Pidin enemmän Ali Shaw'n kirjasta Tyttö joka muuttui lasiksi. Lumilapsen kansi on upea.

  VastaaPoista
 6. Oi, pidän tästä suuresti. Hienosti kirjoitettu.:)

  VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita! :)