Top Ten Tuesday on The Broke and the Bookish-blogista liikkeelle lähtenyt idea, jossa tarkoituksena on koota tiistaisin top 10 -lista itselleen mieluisan tai blogista valmiiksi valitun aiheen pohjalta. Tämä vaikutti sen verran hauskalta, että päätin itsekin tehdä listauksen - aiheekseni valitsin kirjat, joiden lukemisesta en nauttinut sitten tippaakaan. Toisin sanoen kaikkien aikojen huonoimmat lukemani kirjat.
Lista tulee luultavasti herättämään melkoisestikin eriäviä mielipiteitä, itse asiassa naureskelin itsekseni sille, että muutamaa poikkeuskirjaa lukuun ottamatta olisin voinut saman tien nimetä tämän "kirjoiksi, joita kaikki kautta aikain tuntuvat ylistävän, mutta joita minä vihaan". :D
10. Stephenie Meyer - Twilight-saaga
Niin hehkutettu, niin rakastettu, niin vihattu - omalla kohdallani ainakin tuota viimeistä. Glittervamppyyrit eivät sytytä, eikä sen puoleen kirjasarjan sanoma (joka tiivistettynä taitaa olla joko "vampyyrit ovat cool" tai "ilman poikaystävää elämällä ei ole merkitystä"). Bella on suorastaan raivostuttavan epätoivoinen ja läheisriippuvainen, Edward potee olen-vaarallinen-hirviö-kompleksia ja no, ainoa kohtuullisen siedettävä hahmo, joka oli Jacob, pilattiin neljännen kirjan tapahtumilla täydellisesti. Ah ja voi.
9. L. J. Smith - Korpinmusta (tai koko Vampyyripäiväkirjat-kirjasarja)
Vampyyrilinjalla jatketaan, mutta tällä kertaa hitusen vanhemmalla tuotannolla. Vampyyripäiväkirjat -sarjaa eivät sentään turmele vampyyrien lähtökohdat, mutta sen sijasta karmivan huono kirjoitustapa ja ärsyttävät hahmot. Elena on neiti täydellisyys, ainakin Korpinmustassa (olen lukenut vain kaksi ensimmäistä kirjaa, joten ehkä hahmokehityksellä on vielä toivoa niiden jälkeen), ja on äärimmäisen rasittavaa seurata tapahtumien kulkua hänen näkökulmastaan. En sitten tiedä, onko vika suomennoksessa vai alkuperäisessä tekstissä, mutta myös kieli oli hyvin tönkköä ja heikensi lukukokemusta entisestään. Sääli ja erikoisuus sinänsä, sillä siinä missä inhoan Vampyyripäiväkirjoja alkuperäisessä muodossaan kirjoina, rakastan siitä tehtyä tv-sarjaa yli kaiken (asiallahan ei ole mitään tekemistä ainakaan iki-ihanan Ian Somerhalderin kanssa, hihih..).
8. Kira Poutanen - Ihana meri
Tämän lukemisesta on jo aikaa, mutta sain sen vaivoin loppuun. Ehkä elämäntilanteeni ei vain soveltunut kirjan kuvaaman anoreksiaa sairastavan tytön ymmärtämiseen. Muistan ärsyyntyneeni jo tytön persoonasta, saati sitten kun tilanne oli pahimmillaan. Tarkoitukseni ei ole nyt vähätellä niitä, jotka todellisuudessa joutuvat vastaavanlaiseen tilanteeseen, mutta.. ei vain uponnut.
7. William Sleator - Sokkeloportaikko
Sokkeloportaikkoa kuvattiin "järkyttäväksi ja sairaaksi", mikä herätti sopivassa määrin kiinnostuksen lukemiseen (vaikka ei, en normaalisti etsi tahallaan järkyttäviä kirjoja..). Koin kuitenkin suuren pettymyksen, sillä kirja ei, ehkä erästä aivan loppukappaleen kohtaa lukuun ottamatta, säväyttänyt millään tavalla. Olisiko aika kuluttanut, vai onko kirja ollut jo lähtökohtaisesti laimea.
6. Stephen King - Carrie
O-ou, nyt liikutaan jo varmaan vaarallisilla vesillä. Carrie on joka tapauksessa yksi pettymyskirjoista, joista kuulin etukäteen valtavaa ylistystä, mutta joka lukiessa osoittautuikin sekavaksi ja melko innostamattomaksi. Siitä on tosin jo aikaa kun luin tämän, mutten kuitenkaan mielestäni ollut liian nuorikaan saamaan tästä jotain irti, jos olin saadakseni. Kuvittelin aihetta kiinnostavaksi, mutta lopulta huomasin kirjan läpikahlaamisen olevan enemmänkin väkinäistä kuin nautittavaa. Tunnustettava on, että juuri tämän takia en varmaan ole koskaan tarttunut mihinkään muuhunkaan Kingin kirjoista. Niinpä, hyi minua.
5. S. E. Hinton - Me kolme ja jengi
Iukh, jo lähtökohtaisesti vierastan puhekielellä raapustettuja kirjoja, joten tässä tapauksessa (suomennos kun oli kyseessä) se raastoi lukukokemuksen heti alkumetreillä. En löydä sijaa hyvälle sanalle - etenkin kun tämä on niitä pakkopullakirjoja, joihin lähes jokainen yläastelainen joutuu koulujensa aikana törmäämään. Jengiasetelma ja kahden eri puolen uho ei innostanut. Muuta kirja ei kärjistetysti sanottuna sitten pitänytkään sisällään.
4. Ray Bradbury - Fahrenheit 451
Tylsää, tylsää, tylsää.. Kirja on todennäköisesti kokenut ajan hampaat voimakkaasti. Se oli raskaslukuinen, eikä lainkaan niin mielenkiintoinen kuin aiheen kuullessani kuvittelin. Sijoitin tämän listan puolivälin lähistölle ihan vain siksi, että tämä ei tarjonnut oikeastaan mitään suuntaan eikä toiseen.
3. William Golding - Kärpästen herra
Kammottavimpia kirjoja, joita olen lukenut. Saarella eristyksiin joutuneet pojat alkavat nopeasti "villiintyä", mikä johtaa järkyttäviin tapahtumiin. En vain pitänyt, paikoittain kirja oli tylsä, paikoittain liian inhottava. Ei varsinaisesti shokeeraava, mutta vain inhottava.
2. Aino Kallas - Sudenmorsian
Jos tämä olisi ollut edes nykysuomenkielellä kirjoitettu, niin ehkä kiinnostus olisi jollain tavalla säilynyt.. Mutta ei, vanhahtava ja koukeroinen teksti teki lukemisesta täyttä tuskaa. Kuvittelin ihmissusi-teeman olevan mielenkiintoinen, mutta ennen pitkään alkoi kiinnostaa vain se, koska kirja päättyy. Koulun kautta luettavaa pakkopullaa oli siis kyseessä. Ei vain ole sen tyyppistä kirjallisuutta, joka iskisi minuun, vaikka kuinka arvostettu klassikko olisikin. Näin kyllä kirjaan pohjautuvan teatterinäytöksen, joka oli miellyttävämpää seurattavaa.
1. Margaret Craven - Kuulin pöllön kutsuvan
En oikeastaan edes tiedä, mitä sanoa tästä. Yksinkertaisesti tylsin ja puuduttavin kirja, jonka olen eläessäni lukenut. Ei kiinnostanut millään tasolla. Paljolti syy on kyllä siinä, että tämä oli yksi niistä surullisenkuuluisista kirjoista, jotka koulussa oli pakko lukea. Enkä muuten ollut yksin mielipiteeni kanssa - yli kolme neljäsosaa luokasta taisi pakostakin huolimatta jättää tämän sikseen.
Hupsistarallaa.. Tästähän tuli melkoista tylyttämistä. Oli yllättävän vaikeaa selittää osaa valinnoista, joidenkin lukemisesta kun on jo jonkin aikaa. Jos kirja ei myöskään yksinkertaisesti jätä käteen mitään, on vaikeaa kertoa missä syy siihen mahdollisesti piilee. Yleisesti ottaen taidan juuri näiden teosten takia karsastaa vähän vanhempaa kirjatuotantoa.. :D Onkohan kenellekään muulle jäänyt ns. koulukirjakammoa?
Hyvä lista! =D Ja tietty, koska olen kingiläinen henkeen ja vereen, en voi olla puuttumatta Carrieen. Itse asiassa Carrie ei ole lähellekään suosikkejani Kingeistä, joten jospa joskus vielä uskaltaisit kokeilla toista Kingiä... =D
VastaaPoistaOlen kyllä syvästi harkinnut, että voitan King-pelkoni joskus lähitulevaisuudessa.. =D Uinu, uinu lemmikkini voisi kiinnostaa, kuulin sitä joskus muinoin jonkun kehuvan, mutta mahtaisiko se toimia ennakkoluulojen karistamisessa?
PoistaLuin Uinu, uinu lemmikkini ihan vasta ja tykkäsin siitä tosi paljon, vaikka olen elokuvan nähnyt monta kertaa. =D
PoistaKingiltä tosiaan kannattaa kokeilla muutakin! :)
VastaaPoistaOlen myös lukenut tuon Kuulin pöllön kutsuvan, ihan vapaaehtoisesti joten ei se kai mielestäni hirvittävän puuduttava ollut, mutta eipä siitä hääviä mielikuvaa ole jäänyt. Jo kirjan lähtökohta on vähintäänkin outo: millä ihmeen logiikalla jätetään kertomatta ihmiselle itselleen että hän on kuolemansairas, ja kerrotaankin sen sijaan hänen pomolleen??
Twilighteista ja Sudenmorsiamesta kyllä tykkäsin, ne olen nähnyt käytännössä ihan päinvastoin kuin sinä, eli pitänyt niistä asioista jotka sua ovat ärsyttäneet! :D
Joo, enpä itsekään muista kamalasti tuosta Kuulin pöllön kutsuvan, ehkä olen onnistunut siis ylittämään suurimmat traumat.. :D
PoistaHaha, niin se kirjallisuus vaan jakaa mielipiteet, Twilight juurikin loistavana esimerkkinä siitä! :D Toiset vaan rakastaa ja toiset inhoaa sydämensä pohjasta.
Jätit sitte sen eikä yksikään heistä pelastunut- pois. Mutta joo, toi lista oli kyllä loppujen lopuks todella hyvä DD: Mut tosta tvd'stä, että eise mun mielestä parane yhtään sitten myöhemmin ku oon lukenu 1-4kirjat ja jonkun matkaan vitostakin.
VastaaPoistaJätin juu, kun tästä tulikin loppupelissä huonoimmat kirjat jotka olen lukenut -lista, eikä kyseinen teos kuulu sille listalle ollenkaan. :) Olen vain kyllästynyt siihen luettuani sen useampaan kertaan ja tietäen loppuratkaisun.
PoistaKoulukirjakammo, hrr.. kaikilla taitaa olla edes jonkinasteisia traumoja niistä. Itselläni jäi traumoja Tuntemattomasta sotilaasta, mutta ehkä minun pitäisi kokeilla sitä uudestaan. :D
VastaaPoistaMielenkiintoinen lista, sillä osa noista kirjoista on minun to be read -listallani. Ja kuten muutkin kommentoijat jo ehdottivat Kingiä kannattaa kokeilla uudestaan. Carrie oli tosin minullakin ensimmäinen lukemani King, mutta sen jälkeen olen lukenut Hohdon, josta tykkäsin. :)
Itse onnistuin välttämään Tuntemattoman sotilaan koko kouluaikanani, joten enpä tiedä tuleeko sitä vapaaehtoisesti ikinä lueskeltuakaan.. :D
PoistaTäytyy tässä jossakin vaiheessa etsiä sitä Kingin muuta tuotantoa käsiinsä ja testata uudemman kerran. ^^ Kunhan nyt luettavien listalle ensin mahtuisi. :D
Tuon Carrien allekirjoitan kyllä täysin, se oli surkea. En ymmärrä miksi rämmin sen läpi. En kyllä muutenkaan ymmärrä miksi Kingiä niin hehkutetaan, vaikka Uinu, uinu lemmikkini olikin ihan mielenkiintoinen lukukokemus silloin aioinaan. Sen jälkeen Carrie oli pettymys.
VastaaPoistaSudenmorsian sen sijaan oli mainio, pitäisikin lukea se joskus uudelleen. Juuri Kallaksen vanhahtava kieli on siinä mielestäni kiehtova. :-)
Meinasi naurattaa, kun listalla oli neljä kirjaa, jotka kuuluvat omiin ehdottomiin kärkikirjoihini: Fahrenheit 451, Carrie, Sudenmorsian ja Kärpästen herra. No, makuasiat ovat makuasioita.
VastaaPoistaJoka tapauksessa, pidän blogistasi ja liityin lukijaksi! ^^
Haluaisin vain näin "henkilökohtaisesti" kiittää siitä, että Kärpästen Herra ja Me kolme ja jengi pääsivät tälle listalle, vihdoinkin joku on kanssani samaa mieltä! ;)
VastaaPoista