tiistai 16. huhtikuuta 2013

Cassandra Clare - Clockwork Angel

When sixteen-year-old Tessa Gray crosses the ocean to find her brother, her destination is England, the time is the reign of Queen Victoria, and something terrifying is waiting for her in London's Downworld, where vampires, warlocks and other supernatural folk stalk the gaslit streets. Only the Shadowhunters, warriors dedicated to ridding the world of demons, keep order amidst the chaos. 

Kidnapped by the mysterious Dark Sisters, members of a secret organization called The Pandemonium Club, Tessa soon learns that she herself is a Downworlder with a rare ability: the power to transform, at will, into another person. What's more, the Magister, the shadowy figure who runs the Club, will stop at nothing to claim Tessa's power for his own. 

Friendless and hunted, Tessa takes refuge with the Shadowhunters of the London Institute, who swear to find her brother if she will use her power to help them. She soon finds herself fascinated by- and torn between - two best friends: James, whose fragile beauty hides a deadly secret, and blue-eyed Will, whose caustic wit and volatile moods keep everyone in his life at arm's length.. everyone, that is, but Tessa. As their search draws them deep into the heart of an arcane plot that threatens to destroy the Shadowhunters, Tessa realizes that she may need to choose between saving her brother and helping her new friends save the world.. and that love may be the most dangerous magic of all.


Cdon.se

Tessa Gray on elänyt koko elämänsä tavallisena tyttönä 1870-luvun Amerikassa. Kun hänen tätinsä sitten kuolee, Tessa saa veljeltään laivalipun ja kutsun matkustaa hänen luokseen Lontooseen - perillä Lontoossa ei kuitenkaan ole vastassa hänen veljensä Nate vaan kaksi naista, kutsumanimeltään Dark Sisters. Tessa joutuu hämäräperäisen kaksikon kidnappaamaksi, ja vankina ollessaan hänelle alkaa selvitä, että hänellä itsellään on äärimmäisen harvinainen muodonmuutoksen kyky.  

Kun Tessa onnistuu pakenemaan vankilastaan, hän saa yllättävää apua Varjometsästäjiltä, joiden luokse instituuttiin Tessa pääsee väliaikaisesti asumaan. Hän tutustuu äksyyn Williin, tämän ystävään Jemiin, hienohelmaiseen Jessamineen sekä instituutin johdossa olevaan Charlotteen ja tämän aviomieheen Henryyn. Tessan veli on kuitenkin yhä Pandemonium Clubin, ihmisiä ja alamaailman jäseniä sisällään pitävän salaseuran armoilla, joten Varjometsästäjien on ryhdyttävä setvimään tapausta - etenkin, kun kaiken taustalla kummittelee clubin johtaja ja kutsumanimeä Magister käyttävä henkilö, joka haluaa hinnalla millä hyvänsä valjastaa Tessan erityislaatuisen kyvyn käyttöönsä.. 

Varjojen kaupungit -sarjaan tutustuneena ajattelin, että samaan maailmaan sijoittuva tarina on varmaankin mielenkiintoinen ja lukemisen arvoinen. No, olihan se ihan, vaikka alku kangertelikin pahasti. Clockwork Angel avaa siis The Infernal Devices -nimellä kulkevan sarjan, joka sijoittuu aikajanalla huomattavasti Varjojen kaupunkeja varhaisempaan aikaan, 1800-luvulle. Sarjassa vilahtelee tuttujen sukunimien lisäksi myös ihan aiemmin esiteltyjä hahmojakin - esimerkiksi velho Magnus Bane.

Täytyy kyllä sanoa, että Varjojen kaupugit hahmoineen ja tapahtumakulkuineen iskivät minuun paremmin. Osittain Clockwork Angelin raskautta selittää toki englanninkieli, mutta voi olla myös niin ettei 1800-luvun Lontoo ole miljöönäkään minulle yhtä sopiva kuin nykyaikaan sijoittuvat opukset, haha. :D

Tessa oli päähenkilönä kiinnostava, vaikka asetelma olikin tuttu jo ainakin Luukaupungista - tavallista elämää viettänyt nuori tyttö, jolle selviääkin, että hän on tavalla tai toisella erityislaatuinen. Pidin erityisesti siitä, miten ajan käytöstavat ja kulttuurierot näkyivät, kun Tessa vietti aikaansa Varjometsästäjien kanssa: Tessa on tottunut maltillisempaan, muodolliseen käytökseen, kun taas Varjometsästäjien tapoihin kuuluu esimerkiksi sinutella myös korkea-arvoisempia henkilöitä.

Avausosana Clockwork Angel jättää paljon asioita mysteereiksi. Tessan kyvyn juuria ja esimerkiksi Willin katkenneita suhteita perheeseensä alustetaan, muttei vielä paljasteta. Tahti on ehkä aavistuksen verkkaisempi kuin Varjojen kaupungit -sarjan kirjoissa, mutta mielenkiintoisia käänteitä riittää kyllä erityisesti kirjan loppupuoliskolla.

Kelpo kirjahan tämäkin oli ja uskon saattavani lukea jatko-osat joskus tulevaisuudessa - viimeistään siinä vaiheessa, jos näistä joskus olisi luvassa suomennosta. Jonkinlaisia huhuja elokuvastakin liikkuu, en sitten tiedä miten hyvin pitävät paikkansa. Ennemmin toivon, että elokuvantekijät keskittyisivät nyt ainakin ensin Varjojen kaupunkien ikuistaiseen valkokankaalle. :)

Arvosana: ***

4 kommenttia:

 1. Minulla odottaa tämä vielä lukemattomana The Mortal Instrumentsin neljännen osan kanssa, ja ajattelin sitten joskus lukea ensin tämän The Infernal Devicesin ja lukea sitten uudestaan TMI:n.

  VastaaPoista
 2. Eiks näit kirjoja siiis ole suomeks?:o

  VastaaPoista
 3. Ei ole vielä ainakaan suomennettu, mutta kuka tietää, jos vaikka suomentajat innostuisivat Varjojen kaupungit -sarjan suosiosta.. :)

  VastaaPoista
 4. Tietääkö kukaan onko suomennosta luvassa?

  VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita! :)