tiistai 12. helmikuuta 2013

Stephenie Meyer - Vieras

Sieluiksi kutsutut näkymättömät tunkeilijat ovat vallanneet maapallon. Pienet tunkeilijat ovat asettuneet asumaan ihmisten pään sisään vieden ruumiilta heidän omat sielunsa. Suurin osa ihmiskuntaa on jo tuhoutunut, kun yksi viimeisimmistä jäljellä olevista ihmisistä, Melanie Stryder, napataan.

Sielua, jolle annetaan Melanien vartalo, on varoitettu ihmisenä elämisen haasteista, tunnekuohuista ja muistoista. Uudessa kehossaan hän joutuu kuitenkin kohtaamaan odottamattomia vaikeuksia: hänen vartalonsa entinen omistaja kieltäytyy luovuttamasta mieltään tunkeilijalle ja haihtumasta pois. Tunkeilijasielu yrittää selailla Melanien ajatuksia toivoen pääsevänsä maapallolla vielä sinnittelevän ihmisten vastarintaliikkeen jäljille.

Melanie kuitenkin täyttää päänsä kuvilla miehestä, jota hän rakastaa ja joka yhä elää jossakin piileskellen. Sielu ei enää voi erottaa itseään ruumiinsa haluista, joten hänkin alkaa kaivata miestä, joka sielujen pitäisi oikeastaan tuhota. Melaniesta ja sielusta tulee tahtomattaan liittolaiset, kun he lähtevät vaaroja uhmaten etsimään miestä, jota he kumpikin rakastavat.

Bookplus.fi

Poikkean ilmeisesti tämän kirjan lukeneiden valtaväestöstä siten, että huomattava määrä päätyi lukemaan tämän "koska sen on kirjoittanut Stephenie Meyer" - minä taas tartuin siihen "siitä huolimatta, että sen on kirjoittanut Stephenie Meyer". :D Kyllä, ennakkoluuloni Twilightien takia olivat valtaisat. Näin kuitenkin Vieraaseen perustuvan trailerin, siitähän on pian elokuvakin tulossa, ja se vaikutti kiinnostavalta. Sen verran kiinnostavalta, että päätin antaa ensin kirjalle mahdollisuuden.

Yllätyin kovasti, että kirja oltiinkin kerrottu muukalaisen, sielun nimeltä Vaeltaja, näkökulmasta. Kuvittelin kaiken tapahtuvan Melanien ajatusten kautta - mutta toivuttuani pidin asiasta kovasti. Yleensä on tottunut näkemään tapahtumat "sorretun" osapuolen näkökulmasta. Tässä tapauksessa se olisi ollut ihmisten, mutta nyt päästäänkin tarkkailemaan valloittajia. Vaikka lukija saakin hyvin pian huomata Vaeltajan erilaiseksi kuin muut sielut, ainakin ajatusmaailmaltaan. 

Vaeltaja oli kiinnostava päähenkilö, melko miellyttävä myös. Oli tavallaan helppoa ymmärtää häntä, siitäkin huolimatta että hän on kokonaan eri lajia. Kolmiodraamalta (vai onko tässä melkein jo neliodraama kyseessä, sen verran monimutkainen on tilanne..) ei tässäkään kirjassa valitettavasti voitu välttyä, mutta toisaalta asetelma on sentään erilaisempi kuin yleensä - Melanien tietoisuus vetää Vaelia vääjäämättä kohti Jaredia, mutta Vaeltaja itse ei ole varma mitä hän todella tuntee.

Pitkien kirjojen lukeminen ei ole koskaan ollut minulle ongelma, mutta Vieras toimisi varsin hyvin vähän tiivistetympänäkin pakettina. Toisinaan kävi puuduttavaksi, kun mitään erityistä ei tapahtunut - pelkkää mielensisäistä pohdintaa, joka aika ajoin toisti itseään. Kirja kuitenkin onnistui myös tempaamaan aika ajoin mukaansa, ja silloin sitä ei malttanut laskea käsistään. Jännitin kovasti Melanien ja Vaelin kohtaloa yhdessä heidän kanssaan. En ole aivan varma, olinko vai enkö ollut tyytyväinen kirjan lopetukseen - mutta pelkäsin pahempaakin.

Joten, kyllä, joudun julkisesti myöntämään: ei Stephenie Meyer nyt niin huono kirjoittaja olekaan. *Käpertyy palloksi ja kierii nurkkaan häpeämään ennakkoluulojaan*. Onko muille käynyt samalla tavalla? Että olette suhtautuneet aiemman lukukokemuksen perusteella äärimmäisen kyynisesti johonkin kirjailijaan, mutta antaneet tälle sitten mahdollisuuden toisen teoksen parissa ja tajunneet sen sitten äärettömän hyväksi?

Arvosana: **** 

5 kommenttia:

 1. Hei vaikuttaa tosi mielenkiintoselta! Koska toi on ilmestyny? Löytyykö Suomesta kirjastosta? Asun vielä Espanjassa, joten täältä tuskin löytyy edes englanniks, mutta Suomesta ehkä sit ku palaan? :)

  http://aitioonelossa.blogspot.com.es/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, Espanjan auringon alla! *Kateus maksimus* :D Kirja itse on jo useampia vuosia vanha, alunperin ilmestynyt vuonna 2008 ja suomennos tullut siitä heti vuoden päästä. Varmasti löytyy Suomesta kun palailet! Elokuvan julkaisu sen sijaan alkaa olla ajankohtaisemmin käsillä, ellen ihan väärin muista niin maaliskuussa pääsee siihen tutustumaan. :) Trailerihan siitä jo löytyy.

   Poista
 2. Urheasti syrjäytit ennakkoluulosi! :)
  Minä luin tämän tuoreeltaan, siksi että kirjailijana on Meyer ;) Tykkäsin kovasti ja toisin kuin Twilightien suhteen, mielipiteeni tästä kirjasta ei ole muuttunut.

  Ennakkoluuloni istuvat hirveän lujassa, mutta ekan Fifty Shadesin luin jyrkistä ennakkoluuloista huolimatta, kun sain sen lahjaksi mieheltä.

  VastaaPoista
 3. Mulla on Aamunkoi vielä kesken, mutta ajattelin uskaltaa tarttua sen jälkeen tähänkin kirjaan. Alkuperäinen tarkoitus tosin oli lukea vain yksi kirja Meyeriltä testiksi ja vähän luulen, että olisi kannattanut valita pelkästään tämä Vieras.

  VastaaPoista
 4. Minä valitsin kirjan nimenomaan sen takia "että se on Meyerin luomus" koska en silloin vielä ollut laisinkaan kiinnostunut lukemaan scifiä. Takakannen perusteella olisin jättänyt kirjan alunperin hyllyyn :D

  Onneksi en jättänyt. Olen lukenut tuon kirjan varmaan viisi kertaa ja ehkä kerran aion lukasta ennen leffaa mikäli kerkeän :D

  Leffaa odotan innolla koska traileri on huikea <3 Vaikka en vakuuttunutkaan Ianin näyttelijästä.

  VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita! :)